Veel gestelde vragen

Lees hieronder de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Is het antwoord niet duidelijk? Neem dan gerust contact op.

Je moet ouder zijn dan 20 jaar. Psycholoog on-demand werkt alleen met volwassenen. Er is geen bovengrens. Online hulpverlening kan heel effectief zijn bij einde levensvragen.
Ik adviseer je om eerst het lopende hulptraject af te ronden. Als je niet tevreden bent over je huidige hulpverlener, maak dit dan zeker bespreekbaar.
De kortdurende online psychologische hulp wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar. Psycholoog on-demand werkt vrij van contracten en is hierdoor onafhankelijk van zorgverzekeraars. Psycholoog on-demand stelt geen diagnoses en wil niet verplicht worden om bepaalde vormen van behandelingen te geven. Dit wordt beide wel geëist door de zorgverzekeraars. Hier staan diverse voordelen tegenover. Je hoeft geen toestemming/doorverwijzing te vragen. Je kunt direct starten. Ook worden je gegevens niet gedeeld met de zorgverzekeraar. Het standaard vier weken durende online traject kost €385. Dit is gelijk aan het eigen risico dat je betaald voor een hulptraject in de reguliere eerstelijns GGZ.
Psycholoog on-demand werkt niet met wachtlijsten. Je kunt veelal binnen twee werkdagen starten met de online begeleiding.
Psycholoog on-demand stelt geen diagnose. Binnen de hulpverlening van psycholoog on-demand staat niet het probleem, maar de oplossing centraal. Psycholoog on-demand richt zich met het kortdurende online hulptraject op cliënten met milde klachten. Ter ondersteuning van het traject kunnen wel psychologische testen worden ingezet. Voor een indicatie van je klachten, vul je zelftest in. Indien je vermoed dat er sprake is van ernstige psychologische klachten is het verstandig om gespecialiseerde GGZ hulp te zoeken. Je huisarts kan je hiervoor doorverwijzen.
Online psychologische hulp is mede effectief door zijn hoge contactfrequentie, "je hoeft geen week(weken) te wachten tot je volgende afspraak". In de eerste week is er veelal dagelijks contact. In de praktijk blijkt in de volgende weken een contactfrequentie van 2 a 3 per week optimaal. De contactfrequentie wordt gezamenlijk vastgesteld. Afhankelijk van de mogelijkheden en hulpvraag van de cliënt.
Online psychologische hulp is gebaseerd op schriftelijke communicatie. Het is niet nodig om een prachtige schrijfstijl te hebben, of perfect foutloos Nederlands te schrijven. Het is belangrijk dat je jezelf in je eigen woorden kunt uitdrukken. Ruime praktijkervaring leert dat online psychologische hulp geschikt is voor alle opleidingsniveaus.
Veel mensen voelen aarzeling om hulp te vragen aan een psycholoog. Je kunt het gevoel hebben dat je het zelf op moet lossen of je schaamt je een beetje. Begrijpelijk, maar zeker niet nodig. Bij een psycholoog kun je je verhaal kwijt en hij of zij kan ervoor zorgen dat je anders leert kijken naar problemen en oplossingen.   Ook al voelt het nu misschien niet zo, je bent niet de enige, en waarschijnlijk ook niet de eerste met jouw klacht of vraag. De psycholoog herkent waarschijnlijk onderdelen van jouw verhaal en kan je hierdoor helpen zodat jij je beter gaat voelen. Ik adviseer je in ieder geval de zelftest in te vullen. En heb je hierna nog vragen of twijfel. Neem dan gerust contact op.
Psychologische hulp bij psycholoog on-demand is vrij intensief. Gemiddeld heb je wel 3 keer per week contact met je eigen psycholoog. Hierdoor is de behandeling intensief en kortdurend. Ruime (online)praktijkervaring leert dat de meeste cliënten met milde klachten, in 4 weken goede resultaten behalen. Om een goede inschatting te maken van de ernst van de klachten dien je altijd vooraf de zelftest in te vullen.
Iedere cliënt krijgt persoonlijke inloggegevens voor de beveiligde omgeving van Psycholoog on-demand. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat niemand de mails van jou of je psycholoog kan lezen. Het enige wat je in je persoonlijk mailbox binnen krijgt, zijn mailtjes dat er een bericht of vragenlijst voor je klaar staat.
Of online begeleiding bij jou past, geschikt is voor jou, hangt van een aantal zaken af. Je moet goed met een computer om kunnen gaan of in ieder geval met een internet browser. De vorm van begeleiding moet bij je passen: kun jij je gevoelens kwijt via de computer? Je moet in staat zijn jezelf schriftelijk uit te drukken. De voordelen van online begeleiding zijn groot, maar het je moet wel positief tegenover deze vorm van hulp staan.
Online psychologische hulpverlening van psycholoog on-demand is gebaseerd op "mail berichten". Deze berichten worden niet via de mail gestuurd, maar worden in een beveiligde online omgeving geplaatst. Zie hieronder een voorbeeld: Online Psychologische hulp dialoog
Online begeleiding werkt door de volgende drie belangrijke kenmerken: A-synchroon werken – ‘digitaal zaaien, analoog groeien’ Online begeleiding bevordert het inzicht en bewustzijn. Dat vraagt om zelfreflectie en de tijd nemen te komen tot dieper inzicht en bewustzijn. A-synchroon werken bevordert dit. Je hoeft niet direct te reageren en kunt de tijd nemen inzichten te onderzoeken, tot antwoorden te komen en eventuele opdrachten/oefeningen uit te voeren.   Sociale anonimiteit – ‘in mijn vertrouwde omgeving voel ik me veilig’ Online begeleiding haalt alles weg wat ‘ruis’ kan veroorzaken. Je wordt begeleid terwijl je in je eigen veilige en vertrouwde omgeving bent, waardoor je, over het algemeen, makkelijker opent en tot de kern van je vraagstuk komt.   Kracht van schrijven – ‘schrijven maakt zichtbaar wat al pratend verborgen blijft’ Schrijven brengt een proces op gang dat zelfreflectie stimuleert en sneller zicht geeft op je eigen proces, patronen en ontwikkelpad. De kracht van schrijven kent meerdere positieve effecten, zoals verwerken van emoties, analyseren van situaties, terug lezen en daarmee empowerment bevorderen.
Betalen gaat het zelfde als bij een online aankoop. Je betaalt heel eenvoudig met Ideal. Ga naar de webshop, online hulpverlening in je winkelmandje en ga naar de kassa.
Zoals bij iedere vorm van hulpverlening is er ook bij online hulpverlening geen garantie op succes. Goede resultaten worden behaald in een goede samenwerking, waarvoor zowel de inzet van de professional als de motivatie en inzet van de cliënt van belang zijn. Psycholoog on-demand garandeert wel een professionele betrokken houding. Ook maken we de afspraak dat je binnen twee werkdagen een bericht ontvangt. Als gedurende het traject blijkt dat online begeleiding echt niet passend is. Kunnen we gezamenlijk besluiten te stoppen en het resterende geldbedrag terug te betalen. Ook zal er in geval van overmacht door bijvoorbeeld ziekte, overlegd worden over terugbetaling of verlenging van de begeleidingsduur.
Je vind de algemene voorwaarden in de webshop. Maar ook via de volgende link
Psycholoog on-demand is wetenschappelijk opgeleid, en werkt met de methodiek en techniek ontwikkeld door eCoachPro. De eerste organisatie die zich op basis van praktijkervaring en (wetenschappelijk) onderzoek heeft gespecialiseerd in alle facetten van online begeleiden. Meer informatie hierover vind je via deze link.
De berichten worden geplaatst in een afgeschermde online omgeving. Deze omgeving heet Pluform. Je ontvangt hiervoor een persoonlijke inlogcode, waardoor alleen jij toegang hebt tot je traject. Anderen kunnen je berichten niet lezen. Pluform werkt in de praktijk heel eenvoudig. En zorgt ervoor dat je goed overzicht houdt over je eigen traject/dialoog.
Het is best een grote stap om je aan te melden voor hulp. Je weet wel wat het kost, maar je vraagt je wellicht af of het je ook voldoende oplevert? Of deze vorm van begeleiding je ook echt helpt en geschikt is voor jou? Neem gerust contact op om je twijfel te bespreken. Dit kan je helpen bij het maken van een goede keuze.